Информирахме руския патриарх Кирил за кончината на , писмото има уведомителен

...
Информирахме руския патриарх Кирил за кончината на , писмото има уведомителен
Коментари Харесай

Митрополит Йоан: Руският патриарх само е уведомен за смъртта на патриарх Неофит

Информирахме съветския патриарх Кирил за кончината на, писмото има осведомителен темперамент. “ Това сподели в изявление за предаването „ Тази заран “ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който през вчерашния ден беше определен за краткотраен наместник-председател на Светия синод.

На останалите православни църкви е изпратен и редът за опелото на 16 март. Досега наличие на погребението са удостоверили вселенският патриарх Вартоломей, сръбската, македонската и албанската църкви.

Относно възможното наличие на съветския патриарх Кирил митрополит Йоан разяснява: „ Той е патриарх, той е измежду всички патриарси и това, че сега е оня огромен шок с войната сред два православни народа – съветския и украинския, е нещо, което тежко се претърпява. Затова и направихме уведомително писмо “.

Задачата на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан е точно да провежда  погребението на патриарх Неофит . Той подсети, че след няколко дни – на 19 март, Светият синод ще избере наместник-председател, който би трябвало да провежда избора на нов патриарх.

На въпроса дали първо ще бъде определен митрополит на Сливенската епархия той разяснява, че такава е била практиката при избора и на патриарх Кирил, и на патриарх Максим, когато също е имало овдовели епархии.

Решението ще е на Светия синод, акцентира краткотрайният наместник-председател.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР